KAŞAR – KOŞER

KAŞAR YA DA KOŞER

‘Kaşar peyniri, bundan 100 yıl önce Selanik’te yapılmıştır. Vatanı Türkiye’dir. O zamanlar Bulgaristan da bir Türk eyaleti idi ve Balkanlarda büyük çapta koyunculuk yapıldığı için o ölçüde peynir yapılırdı.

Kaşar peyniri Selanik’te bir tesadüf eseri olarak Raşel isminde bir yahudi kızı tarafından bulunmuştur. Babası büyük bir beya peynir yapımcısı olan Raşel bir gün beyaz peynir için hazırlanan büyük bir teleme kitlesini kaza ile içinde kaynar su bulunan kazana düşürmüş ve bunu çıkarıncaya kadar da teleme kitlesi erircesine yumuşamıştır.

Raşel, telaşla bu haşlanmış teleme kitlesini tesadüfen tezgah üzerinde bulunan bir yoğurt karavanasına koyup, sıkıca bastırarak, içinde hava kalmayacak şekilde kalıplamış ve üzerini örterek, olgunlaşmaya bırakmıştır. Raşel, böylece beyaz peynirden daha lezzetli ve boyasız, tabii şekilde sarı bir peynir elde edilince durumu babasına bildirmiş, babası da tadıp beğendiği bu peyniri hahama götürmüştür.

Musevi dininde, yenilip içilecek maddelerin haham tarafından muayenesi ve onun yenmeye veya içilmeye elverişli olup olmadığı kararını vermesi gerekir. Eğer yenip içmeye elverişli ise ‘Koşer’ değilse ‘Turfa’ hükmünü verir. Bugün bile Musevi dükkan ve kasaplarında satılan yiyecek maddelerinde, bilhassa tavuk ve etlerde haham tarafından vurulmuş ‘Kaşer’ damgası vardır. Mutaassıp Museviler, bu damgayı görmedikçe tavuk ve et yemezler.’

İşte hahamın yiyip beğendiği ve ‘Kaşer’ dediği bu peynir, aynı adı alarak dünyaya gelmiş..

Koşer hakkında ve nelerin koşer olduğu ile ilgili bir ingilizce yazı

Kosher
The laws of kosher food originate in the Bible, and have been observed by Jews for over 3,300 years. There are three categories of kosher food – meat, dairy, and parve.

1. Meat – For an animal to be kosher, it must have split hooves and it must chew its cud. (Examples: cow, goat, lamb.) Non-kosher animals include pig, camel, and rabbit. Fowl such as chicken, turkey, certain duck, and certain goose are kosher. Animals and fowl must be slaughtered by a specialist (a shochet) and then soaked and salted to remove the blood. All carnivorous (meat-eating) animals and fowl, and the blood of all animals and fowl, and any derivatives or products thereof, are not kosher.

2. Dairy – Milk and milk products (cheese, cream, butter, etc.) of a kosher animal are kosher and dairy. These may not be eaten in combination with meat or fowl.

3. Parve – Foods that contain neither meat nor dairy ingredients are termed parve, which indicates a neutral state. All fruits, grains, and vegetables in their natural state are kosher and parve. Fish that have fins and scales are kosher and parve. Some examples are salmon, flounder, and halibut. Examples of non-kosher fish are shark, sturgeon, catfish, and swordfish. All reptiles, shellfish, and underwater mammals, and most insects, are not kosher. A parve item can become dairy when it is cooked together with a dairy food; it becomes meat when cooked with meat. (Example: vegetables produced together with meat may not be eaten with dairy and are no longer parve.)

Ürünlerde Yahudilerin Koşer sertifikasına benzer İslami Helal Sertifikası olması gerektiğini savunan
Gida Raporu sitesi
—–

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir